Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής - 6973024708 - Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική. Κων/νος Μησιάλης MSc Δασοπόνος - Κηποτέχνης.

Το Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για τον κήπο την βεράντα και την επιχείρηση. Το ειδικευμένο συνεργείο αν...

Δενδρολίβανο το φαρμακευτικό


Το δενδρολίβανο ανήκει στο γένος Rosmarinus της οικογένειας των Lamiaceae. Επιστημονικά ονομάζεται Rosmarinus officinalis, δενδρολίβανον το φαρμακευτικόν. Το όνομά του rosmarinus προέρχεται από τις λατινικές λέξεις ros και marinus που σημαίνουν αντίστοιχα δροσιά και θάλασσα. Από την αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό ότι μπορούσε να αναπτυχθεί χωρίς υγρασία αρκούμενο στη δροσιά της θάλασσας. Χρησιμοποιούνταν επίσης για να φτιάξουν μαζί με τη μυρτιά και τη δάφνη τα στεφάνια των νικητών.
Είναι αειθαλής πολυετής θάμνος που δεν ξεπερνάει τα 2 μέτρα. Τα φύλλα του έχουν σχήμα βελονών, γραμμοειδή, άμισχα, χρώματος βαθύ πράσινου έως ασημί. Τα άνθη του είναι απόδισκα, πολλά μαζί, γαλάζιου χρώματος. Τα κλαδιά του θάμνου μετά το δεύτερο χρόνο ξυλοποιούνται. . Πολλά από τα κύρια ενεργά πτητικά συστατικά βρίσκονται στον κάλυκα.

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, παραφυάδες ή σπόρο. Πιο διαδεδομένος τρόπος είναι με μοσχεύματα διότι οι σπόροι συχνά εμφανίζουν χαμηλή βλαστική ικανότητα. 

Είναι από τα εύκολα καλλιεργούμενα αρωματικά φυτά στη γλάστρα ή τον κήπο μας. Θέλει να βρίσκεται σε θέση με ήλιο, αραιά ποτίσματα και καλή αποστράγγιση.

Συλλέγουμε τα φύλλα του με προσεκτικές κινήσεις και τα προτίμηση με γυμνά χέρια για να μη τραυματίσουμε το βλαστό του. Μπορούμε να το συλλέγουμε όλο το χρόνο αρκεί να μπορούμε τα αποξηράνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου