Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής - 6973024708 - Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική. Κων/νος Μησιάλης MSc Δασοπόνος - Κηποτέχνης.

Το Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για τον κήπο την βεράντα και την επιχείρηση. Το ειδικευμένο συνεργείο αν...

Αφιέρωμα στη Λεβάντα


Η λεβάντα ανήκει στα αρωματικά φυτά και είναι ευρέως γνωστή για το χαρακτηριστικό της άρωμα. 

Ανήκει στη οικογένεια των Χειλανθή (Lamiaceae) με περισσότερα από 25 είδη. Πιο γνωστή είναι η Λεβάντα η στενόφυλλος (Lavandula angustifolia) η οποία είναι αυτοφυής στον Ελλαδικό χώρο. Επίσης έχουμε και την αγριολεβάντα ή αλλιώς Λεβάντα η στοιχάς (Lavandula stoechas) που συναντάται σε καλλιέργειες.

Από τα κοινά λιβαδικά φυτά, πιο συγκεκριμένα ανήκει στα φρύγανα και με ύψος από 30 έως 80 εκ. και έτσι συνεπώς μπορούμε να την κατατάξουμε στους θάμνους. Τα άνθη της ανήκουν στην ταξιανθία του στάχυ και έχουν μωβ χρώμα.

Τα αιθέρια έλαια της είναι ευρέως γνωστά στην αρωματοποιία και στην παραγωγή καλλυντικών, καθώς επίσης και στη φαρμακευτική βιομηχανία. 


Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα καθώς επίσης έχουν ιδρυθεί αποστακτήρια όπου συλλέγονται τα αιθέρια έλαια της. 

Είναι από τα αρωματικά φυτά που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε στον κήπο ή στη γλάστρα μας. Αγαπάει ελαφριά εδάφη πλούσια σε ασβέστιο. Ποτίζεται με μέτρο καθώς δεν θέλει την υπερβολική υγρασία αλλά ούτε και την ξηρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου