Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής - 6973024708 - Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική. Κων/νος Μησιάλης MSc Δασοπόνος - Κηποτέχνης.

Το Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για τον κήπο την βεράντα και την επιχείρηση. Το ειδικευμένο συνεργείο αν...

Τι είναι το bonsai;


BONSAI

‘’Bonsai’’ Ιαπωνικά = Δέντρο νάνος σε ρηχό δίσκο

Με τον όρο bonsai περιγράφεται μία αρχαία Ιαπωνική τέχνη καλλιέργειας δένδρων-νάνων, όπου δένδρα μινιατούρες καλλιεργούνται πάνω σε ρηχές γλάστρες. Παρόμοιες τεχνικές εμφανίζονται και σε πολλές άλλες κουλτούρες. Στη Κίνα χαρακτηριστικά έχουμε την παραλλαγή «Pen-Zin» ή «Penzai». 

Τα φυτά bonsai είναι διαμορφωμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να δίνουν στον παρατηρητή την αίσθηση ότι πρόκειται για τη μικρογραφία ενός ηλικιωμένου, και αν είναι δυνατόν ενός υπεραιωνόβιου, δέντρου. Το ύψος τους δεν υπερβαίνει τα μερικές δεκάδες εκατοστά. 

Τα bonsai χαρακτηρίζονται από το καλλιτεχνικό στοιχείο και την εφευρετικότητα. Η καλλιέργειά τους απαιτεί φαντασία, καλλιτεχνική διάθεση και πολύ μεγάλη υπομονή. Για το τελευταίο μάλιστα έχουμε να πούμε ότι η καλλιέργεια των bonsai μπορεί να φτάσει τα 10, 20 ακόμα και 50 χρόνια. Πολλοί θεωρούν ως Bonsai ένα φυτό που έχει καλλιεργηθεί για τουλάχιστον 7 χρόνια.

Ένα φυτό καλλιεργείται από μικρή ηλικία από έναν καλλιτέχνη-κηποτέχνη ο οποίος με συνεχή ενασχόληση, (πολλές φορές και καθημερινή) φτάνει το φυτό σε ώριμη ηλικία τέτοια ώστε να πληρεί τις προδιαγραφές αισθητικής του bonsai και δίνοντάς του το καλλιτεχνικό του σχήμα. Από το σημείο αυτό και μετά μεταφυτεύεται σε ρηχή γλάστρα όπου συνεχίζεται η ανάπτυξή του ακολουθώντας το λεπτομερή σχεδιασμό του καλλιτέχνη. Το γεγονός ότι το καλλιεργούμαι σε ρηχές γλάστρες, ύψους ελάχιστων εκατοστών, απαιτεί μεγάλη επιμέλεια και εφαρμογή ειδικών τεχνικών.

Τα περισσότερα είδη δέντρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργεια bonsai. Δε χρειάζεται τα είδη να είναι γενετικά τροποποιημένα ώστε να εμφανίζουν νανισμό αλλά αντίθετα χρησιμοποιούμε υγιή είδη εφαρμόζοντας τεχνικές ήπιας καλλιέργειας όπως κλάδεμα και μείωση ριζών.

Μπορούμε να φτιάξουμε απλά bonsai ή υψηλών προδιαγραφών τα οποία συγκρίνονται μόνο με έργα τέχνης. Η τιμή των τελευταίων στην αγορά μπορεί να φτάσει πολύ υψηλά επίπεδα αγγίζοντας τις μερικές χιλιάδες ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου