Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής - 6973024708 - Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική. Κων/νος Μησιάλης MSc Δασοπόνος - Κηποτέχνης.

Το Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για τον κήπο την βεράντα και την επιχείρηση. Το ειδικευμένο συνεργείο αν...

Λαχανόκηπος τον Σεπτέμβριο

Για να κάνουμε έναν λαχανόκηπο τους χειμερινούς μήνες πρέπει να προχωρήσουμε με κάποια συγκεκριμένα βήματα. Πρώτα πρέπει να βγάλουμε τις ρίζες από τα φυτά που είχαμε την άνοιξη και το καλοκαίρι, μετά δουλειά μας είναι να σκαλίσουμε το έδαφος και να το εμπλουτίσουμε με κοπριά και θρεπτικά συστατικά όπως είναι το άζωτο και το κάλιο. Στην συνέχεια,
φρεζάρουμε το χώμα σε βάθος 10 με 15 εκατοστά για να αναμοχλευτούν τα θρεπτικά συστατικά. Τέλος, με μια τσουγκράνα ισιώνουμε το έδαφος και οριοθετούμε την περιοχή.
Τα λαχανικά που φυτεύουμε το φθινόπωρο είναι εύκολα στην καλλιέργεια τους μιας και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη επιμέλεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα τα προσέχουμε καθόλου. Στα θετικά των χειμερινών λαχανικών είναι ότι δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις νερού και δεν φυτρώνουν πολλά ζιζάνια σε αντίθεση με τους θερινούς μήνες.

Τους χειμερινούς μήνες μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα παρακάτω φυτά

1. Λάχανο. Το λάχανο είναι ανθεκτικό φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες παρά το γεγονός ότι αντέχει και στο ψύχος. Η κατάλληλη θερμοκρασία του είναι 20 βαθμοί C. Το λάχανο μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών αρκεί να μην είναι όξινα. Το βάθος φύτευσης του βλαστού είναι τα 5 με 8 εκατοστά. Ωριμάζει μετά το δίμηνο.   
2. Μπρόκολο – Κουνουπίδι. Η σπορά τους μπορεί να γίνει νωρίς το φθινόπωρο μέχρι αργά την άνοιξη. Πρέπει να φυτευτούν σε έδαφος που δεν συγκρατεί νερά και να είναι λιπασμένο.  Τα πρώτα μπρόκολα και κουνουπίδια θα τα δούμε μετά τις 60 μέρες.
3. Μαρούλι. Φυτεύεται  νωρίς το φθινόπωρο μέχρι αργά την άνοιξη. Η κατάλληλη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του είναι 5-25 C. Το μαρούλι ωριμάζει σε περίπου δύο μήνες.
4. Παντζάρι. Το Παντζάρι φυτεύετε όλες τις εποχές του χρόνου. Καλύτερη περίοδος όμως για την ανάπτυξη του είναι το φθινόπωρο. Ωριμάζει μέσα σε 3 μήνες και η κατάλληλη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του είναι οι  10 με 25 βαθμοί C.
5. Σπανάκι. χρειάζεται σχεδόν 5 ώρες ήλιο την ημέρα και χαμηλές θερμοκρασίες, αναπτύσσεται σε μέρη σκιερά, και καλλιεργείται σε πολλούς τύπους εδαφών για την ωρίμανση χρειάζονται 40 με 50 ημέρες.

Τα παραπάνω λαχανικά μπορούν εύκολα να φυτευτούν στην βεράντα ή στην ταράτσα μας, αρκεί να κάνουμε μια σωστή προετοιμασία. Θα χρειαστούν γλάστρες και ζαρντινιέρες μεγάλου μεγέθους, αρκετό φυτόχωμα και πολλά παρελκόμενα όπως είναι τα καλλιεργητικά εξαρτήματα δηλαδή τα υποστυλώματα, φτυαράκια, τσαπάκια, κλαδευτήρι και ένα ποτιστήρι αν δεν διαθέτουμε παροχή νερού από εξωτερική βρύση. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου