Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής - 6973024708 - Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική. Κων/νος Μησιάλης MSc Δασοπόνος - Κηποτέχνης.

Το Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για τον κήπο την βεράντα και την επιχείρηση. Το ειδικευμένο συνεργείο αν...

Κατασκευή ενός βραχόκηπου

Μια σύνθεση λουλουδιών πάνω σε πέτρες αποτελεί απομίμηση της φύσης. 

Για την δημιουργία ενός βραχόκοηπου εκτός από το νερό, τα ξύλα, την πέτρα, τα φυτά και το φως χρειάζεται και η φαντασία.

Τα σωστά βήματα για την κατασκευή του είναι : 

Επιλέγουμε τη θέση. Ο βραχόκηπος πρέπει να κατασκευαστεί σε καλά προετοιμασμένα θεμέλια γιατί έχει σημασία η σωστή αποστράγγιση του εδάφους. Επίσης η θέση του πρέπει να βοηθά τα φυτά να βλέπουν αρκετό φως, παράγοντα καθαριστικό για τη σωστή ανάπτυξη τους. 
Τοποθετούμε το φρεάτιο αποστράγγισης. Για να κατασκευάσουμε το φρεάτιο αποστράγγισης, ανοίγουμε μία τρύπα με 30cm βάθος και πλάτος.
Καλύπτουμε την τρύπα με πολύ λεπτά χαλίκια και τοποθετούμε το χαλίκι με φυτικά υπολείμματα για να εμποδίσουμε το χώμα να μπει μέσα στο
φρεάτιο.
προμηθευόμαστε τα υλικά. Αγοράζουμε τις πέτρες οι οποίες πρέπει να είναι γωνιοειδής και επίπεδες για να μπορούν να στερεωθούν σε μία θέση. Έπειτα παίρνουμε χαλίκι για να το αναμείξουμε με το επιφανειακό χώμα γεγονός που θα δώσει φυσική όψη στον βραχόκηπο.
Προετοιμάζοντας τα θεμέλια. Σχεδιάζουμε το σχήμα και το μέγεθος του στο έδαφος με νήματα τεντωμένα σε πασσάλους και χαράζουμε το έδαφος με τον καζμά. Αφαιρούμε από τον χώρο κάθε βλάστηση καθώς και το επιφανειακό χώμα σε βάθος 15 εκατοστά.
Αναμειγνύοντας το χώμα με το λίπασμα. Το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι ένα μείγμα από τρία μέρη κοκκινόχωμα με ένα μέρος τύρφη και οργανικού λιπάσματος. 
Τοποθετούμε την πρώτη στρώση. Επιλέγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι βράχου και το τοποθετούμε πάνω στα θεμέλια αφού πρώτα σκάψουμε μία αβαθή τρύπα για να βάλουμε τους μεγάλους βράχους και να τους στερεώσουμε. Συνεχίζουμε να βάζουμε μικρότερους βράχους για να φτιάξουμε την βάση της πυραμίδας. 
Τοποθετώντας τις επόμενες στρώσεις. Προσθέτουμε και άλλο μείγμα του χώματος στην πρώτη στρώση και ισοπεδώνουμε με την τσουγκράνα. Βάζουμε και άλλη μία στρώση από μικρότερους βράχους μεσαίου μεγέθους, λίγο πιο μέσα από τους κατώτερους μεγαλύτερους βράχους ώστε να σχηματίζεται σιγά σιγά το σχήμα της πυραμίδας. Γεμίζουμε και αυτό το στρώμα με μείγμα χώματος και χαλικιών, ισοπεδώνουμε με την τσουγκράνα και το πιέζουμε. 
Τοποθετώντας την κορυφή. Αποτελείται από δύο με τρεις μικρότερους βράχους ή ένα μεγάλο βράχο. Αν ο βραχόκηπος δεν είναι πάνω σε μία φυσική κλίση, είναι χρήσιμο να φυτέψουμε ένα πολύ μικρό κωνοφόρο δέντρο πίσω από τους βράχους.
Φυτεύοντας τον βραχόκηπο. Μπορούμε να φυτέψουμε φυτά του βουνού, αρωματικά φυτά, ανθοφόρα κτλ. Βάζουμε το μείγμα του εδάφους που χρειάζεται. Ανοίγουμε μία μικρή τρύπα και τοποθετούμε το φυτό, συμπιέζοντας μετά με το φτυάρι.
Προσθέτοντας την τελευταία στρώση. Τοποθετούμε τους μικρότερους βράχους και τα θραύσματα πάνω στο χώμα του βραχόκηπου και ανάμεσα στους βράχους για να παρεμποδίσουμε το φύτρωμα των σπόρων των ζιζανίων και να εξασφαλίσουμε αρκετή υγρασία στο χώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου