Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής - 6973024708 - Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική. Κων/νος Μησιάλης MSc Δασοπόνος - Κηποτέχνης.

Το Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για τον κήπο την βεράντα και την επιχείρηση. Το ειδικευμένο συνεργείο αν...

Καρυδιά η κοινή


Τα φύλλα της καρυδιάς είναι μεγάλα και μακριά. Το κάθε φύλλο άλλα μικρότερα  φύλλα, με σχήμα ωοειδές. Ο κορμός της είναι παχύς και η διάμετρος του φτάνει τα 2,5 μέτρα.
Τα καρύδια, όταν ωριμάσουν, τινάζονται από το δέντρο με ράβδισμα και μαζεύονται από το έδαφος πριν μαυρίσουν. Το καρύδι έχει σχήμα σφαιρικό και το περικάρπιο του όταν είναι χλωρό είναι παχύ σαρκώδες και πράσινο ενώ όταν ωριμάζει αλλάζει χρώμα σε ανοιχτό μπεζ-καφέ και γίνεται σκληρό, ξυλώδες κέλυφος.
Η καρυδόψιχα τρώγεται σκέτη σαν ξηρός καρπός, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική και τρώγεται με μέλι. Το χλωρό καρύδι γίνεται νόστιμο γλυκό του κουταλιού.
Η Κίνα είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή καρυδιών. Ακολουθούν οι
Η.Π.Α., η Τουρκία και η Ουκρανία. Η έκταση που καταλαμβάνει στην Ελλάδα ανέρχεται σε 700.000 στρ. περίπου, ενώ η ετήσια παραγωγή καρυδιών ανέρχεται σε 25.000 τόνους.
Η αποφλοίωση - σπάσιμο των καρυδιών πέρα των καρυδοθραυστών προσωπικής χρήσης γίνεται και σε ειδικά μηχανήματα τους σπαστήρες καρυδιών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν εταιρίες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.

Το ξύλο της καρυδιάς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και δεν εμφανίζει ρωγμές. Είναι συμπαγές με εξαιρετική ελαστικότητα και χρησιμοποιείται στην κατασκευή επίπλων πολύ καλής ποιότητας. Επειδή κατεργάζεται εύκολα χρησιμοποιείται και στην ξυλογλυπτική.

2 σχόλια:

  1. Διάβασα την ανάρτηση σας για το πρόγραμμα εφάπαξ επιδότησης (9000) που βγαίνει τώρα για τα 4 είδη δένδρων και καταλήγω στο συμπέρασμα πως η καρυδιά είναι η καλύτερη περίπτωση λόγω ανθεκτικότητας καρπού και διάθεσης του σε δευτερεύοντα χρόνο... Ισχύει, ποια είναι η άποψή σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας,

    Και τα τρία είδη έχουν ανθεκτικό καρπό και μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Εσείς αυτό που πρέπει να δείτε είναι ο χρόνος και ο χώρος που διαθέτεται. Τώρα όσον αφορά τα δέντρα η καρυδιά έχει λιγότερες ευθύνες από τα υπόλοιπα όσον αφορά το κλάδεμα, το πότισμα και γενικά την περιποίηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή