Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής - 6973024708 - Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική. Κων/νος Μησιάλης MSc Δασοπόνος - Κηποτέχνης.

Το Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για τον κήπο την βεράντα και την επιχείρηση. Το ειδικευμένο συνεργείο αν...

Ευώνυμο

Αειθαλής θάμνος, με ύψος 2-4 μέτρα, σφαιρικού σχήματος, ορθόκλαδης ανάπτυξης. Φύλλα μικρά, δερματώδη, οδοντωτά, με βαθύ πράσινο χρώμα στην πάνω εηιφόνειό τους. Άνθη σε μικρές ταξιανθίες, με ασπροπράσινο χρώμα στο διάστημα Μαίου - lουνίου. Καρποί με ροζ ή πορτοκαλί χρώμα, που εμφανίζονται το φθινόπωρο. Υπάρχει σε ποικιλίες: 1) το αργυρόφυλλο, με άσπρο χρωματισμό στην ττεριφέρεια του φύλλου, 2) το χρυσόφυλλο, με κίτρινο χρυσαφί χρώμα στο κέντρο του φύλλου, 3) το μικρόφυλλο, με πολύ μικρά φύλλα και χαμηλότερη ανάπτυξη. 
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος και αναπτύσσεται το ίδιο καλά και σε φωτεινές θέσεις και σε ημισκιαζόμενες. Είναι πολύ ανθεκτικό για φύτευση σε παραθαλάσσια μέρη, έχει ικανοποιητική αντοχή στο κρύο και αντέχει στην ατμοσφαιρική ρύπανση. 
Η πυκνή συμπαγής βλάστησή του, με το πλούσιο φύλλωμα, σε συνδυασμό με την ορθόκλαδη ανάπτυξη και τους καρπούς του. 
Φυτό που δέχεται το ψαλίδισμα, χρησιμοποιείται κυρίως για ψαλιδιζόμενες μπορντούρες και για διαμόρφωση γεωμετρικών σχημάτων. Κατάλληλο ακόμη για πολλές χρήσεις, όπως μοναχική φύτευση, φύτευση κατά συστάδες ή σε σειρά.
Τα φυτά που διαμορφώνονται σε γεωμετρικά σχήματα και οι μπορντούρες πρέπει να ψαλιδίζονται 2-3 φορές, από τον Απρίλιο ώς το Σεπτέμβριο, για να διατηρούν το σχήμα τους. Το ατομικό κατά φυτό κλάδεμα συνίσταται στην αφαίρεση των παλιών, ξερών, ατροφικών βλαστών από τη βάση τους, νωρίς την άνοιξη. 
Βασικός τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με ημιώριμα μοσχεύματα, που παίρνονται από lούλιο ώς Σεπτέμβριο και τοποθετούνται για ριζοβολία σε μίγμα τύρφη - περλίτη, ίσης αναλογίας σε όγκο. Σκεπάστε το κιβώτιο πολλαπλασιασμού με πλαστικό και βάλτε το σε ζεστό - ημισκιερό μέρος. Εκτός από το πότισμα του μίγματος, γίνονται τακτικές 
διαβροχές στα φύλλα των μοσχευμάτων, για να διατηρείται υγρό το περιβάλλον τους.
Τακτικά ποτίσματα και 4-5 λιπάνσεις με πλήρη λιπάσματα στο διάστημα της έντονης ανάπτυξης του φυτού, από Μάιο ώς Σεπτέμβριο. Το φυτό προσβάλλεται συχνά από ωίδιο (άσπρες κηλίδες στα φύλλα σαν σκόνη) και από κοκκοειδή. Για την καταπολέμηση του ωιδίου χρησιμοποιούμε ειδικά μυκητοκτόνα (ωιδιοκτόνα) και για τα κοκκοειδή ψεκάζουμε με κατάλληλα εντομοκτόνα, επαναλαμβάνοντας τους ψεκασμούς κάθε φορά που έχουμε νέα προσβολή του φυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου