Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής - 6973024708 - Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική. Κων/νος Μησιάλης MSc Δασοπόνος - Κηποτέχνης.

Το Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για τον κήπο την βεράντα και την επιχείρηση. Το ειδικευμένο συνεργείο αν...

Οδηγίες συντήρησης του χλοοτάπητα (Γκαζόν)

Εξαερισμός
Ένα γκαζόν καλά θρεμμένο και ποτισμένο μπορεί να γίνει δόλωμα για ζιζάνια και βρύα. Μια κουρευτική μηχανή γρασιδιού δεν μαζεύει ποτέ όλα τα φύλλα των χόρτων. Αυτά τα περιττώματα συσσωρεύονται στο έδαφος για να σχηματίσουν έναν χλοοτάπητα που θα εμποδίσει το χώμα να αναπνεύσει ή να μουλιάσει καθώς και το χόρτο να πύκνωση. Για να βγάλετε αυτόν το σωρό από βρύα και χλοοτάπητα πρέπει να περάσετε το γρασίδι σας με τη μηχανή επιφανειακής
απόξεσις. Η χρήση της μηχανής επιφανειακής απόξεσις συνίσταται λοιπόν στο χτένισμα ή το ξύσιμο του γρασιδιού για να ξεριζώσει αυτά τα περιττώματα.
Χρησιμοποιείστε τη μηχανή επιφανειακής απόξεσις μια με δυο φορές το χρόνο εκτός από το γεγονός ότι απομακρύνει όλα τα περιττώματα που συσσωρεύονται ανάμεσα στα φύλλα των χόρτων η μηχανή επιφανειακής απόξεσις πραγματοποιεί μικρές τρύπες μέσα στο χώμα που συμβάλουν στον αερισμό των ριζών και διευκολύνουν τη διείσδυση του νερού μέσα στο έδαφος.
Ξεβοτάνισμα 
Αγριάδα αγριοραδίκια και αλλά αρνόγλωσσα και ζιζάνια μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα γι΄ αυτο να τα ξεριζώσουμε πριν αποικίσουν. Αν έχετε λίγα ζιζάνια είναι προτιμότερο να αποφύγετε τα ζιζανιοκτόνα και να τα ξεριζώσετε με τα χέρια ή με ένα σκαρπέλο μετά από μια βροχή ή ένα καλό πότισμα. Προσπαθήστε να τα αφαιρέσετε όσο καλύτερα γίνεται χωρίς να μείνουν υπολείμματα από ρίζες.
Λίπανση
Το γκαζόν όταν δεν τρέφεται σωστά κιτρινίζει και είναι ευπαθές στις ασθένειες. Τα στοιχεία που αποτελούν την τροφή του είναι το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το θειάφι καθώς και διάφορα άλλα ιχνοστοιχεία.
Ενδείξεις που φανερώνουν την ανάγκη λίπανσης: ενδεικτικά όταν υπάρχει έλλειψη αζώτου το χόρτο κιτρινίζει και οι ρίζες δεν αναπτύσσονται γρήγορα. Όταν τα βλαστάρια των χόρτων βγαίνουν λεπτά και στενά ή που περιπλέκονται, είναι συχνά μια ένδειξη έλλειψης φωσφόρου. Αν οι άκρες φαίνονται καμένες είναι ένδειξη ανεπάρκειας καλίου.
Γενικά υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες λιπασμάτων. Τα λιπάσματα ταχείας δράσης και τα λιπάσματα βραδείας δράσης ή απορρόφησης. Τα πρώτα περιέχουν γενικά πολύ άζωτο που τροφοδοτεί και πρασινίζει το φύλλωμα και επιπλέον αναπτύσσει τον βλαστό τους. Δρουν μέσα σε 24 ώρες. Οι επαναλήψεις πρέπει να ανανεώνονται κάθε δυο μήνες τον χρόνο, ώστε να διατηρείται η δράση τους. Αν θέλετε να έχετε ένα πράσινο γκαζόν όλο το χρόνο, χρησιμοποιείστε λιπάσματα που έχουν διάρκεια δράσεις πολλών μηνών. Πρέπει να χωνεύονται από το έδαφος για να μπορέσουν να απορροφηθούν από τις ρίζες, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες τους.
Τέλος σχετικά με την δοσολογία φροντίστε να διαβάσετε πολύ προσεκτικά τις αναγραφόμενες οδηγίες πάνω στην συσκευασία. Είναι άσκοπο να ξεπερνάτε την αναγραφόμενη δόση, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σπαταλήσετε το προϊόν ή να προκαλέσετε βλάβη στον χλοοτάπητα.
Εσείς αποφασίζετε αν θα χρησιμοποιήσετε ένα λίπασμα με γρήγορη δράση ή κάποιο άλλο με αργή δράση, που θα το χρησιμοποιήσετε σε δυο δόσεις το χρόνο. Και στις δυο περιπτώσεις ποτίστε κανονικά το γκαζόν, διότι το νερό θα καθορίσει την ανάπτυξη των φυτών.
Για λίπασμα γρήγορης ανάπτυξης: Μάρτιος, Μάιος, Ιούλιος, Σεπτέμβριος
Για λίπασμα αργής ανάπτυξης: Απρίλιος, Οκτώβριος
Πότισμα
Φθινόπωρο: το γρασίδι ποτίζεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αν παρατηρήσουμε μια περίοδο μακράς ξηρασίας τότε ανοίγουμε τον προγραμματιστεί για μια δυο μέρες ώστε να ποτιστεί το γκαζόν και να μην αρχίσει να κόβετε. παράλληλα αν δούμε ότι ο καιρός γίνετε πάλι υγρός τότε σταματάμε το πότισμα κλίνοντας τον προγραμματιστή .
Χειμώνας: Κατά την περίοδο του χειμώνα το γρασίδι είναι σε κατάσταση ύπνωσης πότε το πότισμα είναι περιττό και σε καμία περίπτωση δεν ανοίγουμε τον προγραμματιστεί για να ποτιστεί αν βέβαια το επιχειρήσουμε τότε υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψουμε τις ρίζες του. αν όμως σε εξαιρετικές περιπτώσεις έχουμε θερμό χειμώνα ή μεγάλες περιόδους ανομβρίας τότε ποτίζουμε το γρασίδι μας πολύ συντηρητικά μια φορά στις δέκα μέρες. «κοιμάται» οπότε τα ποτίσματα είναι άχρηστα και προκαλούν κίνδυνο να καταστρέψουν τις ρίζες. Αν υπάρχει ανομβρία ίσως χρειαστεί ένα πότισμα με λίγο νερό κάθε εβδομάδα ή κάθε 10 μέρες.
Άνοιξη: Αυτή την περίοδο το γρασίδι δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη από πότισμα γιατί αρκείται από τα επίπεδα της υγρασίας που προσφέρει η πρωινή δροσιά του πρωινού. Το έδαφος είναι επηρεασμένο ακόμα από την χειμερινή περίοδο και η εδαφική υγρασία συντηρήσει το γρασίδι. Αν όμως παρατηρήσουμε αλλαγή του κλήματος και να γίνετε πιο ζεστό τότε θα χρειαστεί πότισμα 2 ως και 3 φορές την εβδομάδα. 
Καλοκαίρι: το γρασίδι πρέπει να ποτίζεται σε καθημερινή βάση με επαρκή ποσότητα νερού έτσι ώστε το έδαφος να παραμένει υγρό κατά την διάρκεια της μέρας. Στις ζεστές μέρες ποτίστε νωρίς το πρωί ή το απόγευμα ή το βράδυ, για να μειώσετε τις απώλειες νερού.
Κούρεμα
Οι παράγοντες για το κούρεμα του γρασιδιού είναι η εποχή και η ποικιλία του χλοοτάτυπα και η συχνότητα που ποτίζεται.  Γενικά όσο πιο πολύ μεγαλώνει το γρασίδι, τόσο πιο συχνά πρέπει να κουρεύεται. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιείτε τη κουρευτική μηχανή γρασιδιού πιο συχνά την άνοιξη ή το φθινόπωρο (μια φορά κάθε εβδομάδα), όπου η ανάπτυξη του γκαζόν είναι πιο σημαντική.
Ένα καλλωπιστικό γκαζόν πρέπει να είναι κουρεμένο στα 5 με 6 εκ. Τα κουρέματα πρέπει να είναι συχνά. Αν θέλετε να παίξετε ποδόσφαιρο ή να κάνετε εκδήλωση, το γκαζόν πρέπει να έχει ύψος 5-10 εκ. Και ποτέ λιγότερο. Το καλοκαίρι το χόρτο πρέπει να είναι πιο ψηλό περίπου 8-10 εκ. Έτσι, εξασφαλίζεται επιπλέον σκιά στο χώμα και καλύτερη συγκράτηση νερού. Την άνοιξη και το φθινόπωρο πρέπει να κουρεύεται πιο κοντό.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν το γρασίδι είναι καινούριο. Πρέπει να κουρεύεται πάνω από τα 5 εκ. αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί.
Κατά την διάρκεια του κουρέματος με χλοοκοπτική μηχανή προσοχή χρειάζεται στο να μην χυθούν βενζίνες και λάδια στο γκαζόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου