Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής - 6973024708 - Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική. Κων/νος Μησιάλης MSc Δασοπόνος - Κηποτέχνης.

Το Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για τον κήπο την βεράντα και την επιχείρηση. Το ειδικευμένο συνεργείο αν...

Στάχτη από το τζάκι για τον κήπο και τα φυτά μας

Ένα μέσο θέρμανσης για τα νοικοκυριά σε χωριά και πόλεις είναι το ξύλο που με τη σειρά του τροφοδοτεί το τζάκι, τη σόμπα και τον ξυλολέβητα. Η στάχτη είναι το προϊόν που μένει από την καύση του ξύλου. Επικρατεί όμως η άποψη ότι η στάχτη είναι ένα άχρηστο προϊόν με αποτέλεσμα να καταλήγει στα σκουπίδια. Τα είδη ξύλου που προτιμάμε για οικιακή χρήση είναι τα "σκληρά" ξύλα όπως το πουρνάρι, η οξιά, ο δρυς και παράγουν περισσότερη στάχτη απ'ότι τα μαλακά ξύλα των των κωνοφόρων δέντρων.
Η στάχτη περιέχει ανθρακικό ασβέστιο 25% έως 45%, κάλιο >10% και λιγότερο από 1%
φωσφορικό άλας. Επίσης περιέχει ιχνοστοιχεία χαλκού, μαγγανίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και μερικά βαρέα μέταλλα, όπως π.χ. ο μόλυβδος ενώ δεν περιέχει καθόλου άζωτο.
Με βάση τα ανωτέρω τη στάχτη αντί να την πετάξουμε μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας και στα φυτά εξωτερικού χώρου γιατί αποτελεί μια πρώτης τάξεως λίπανση.

  • κάνει το χώμα αφράτο και δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα και κάνει ποιο εύφορη τη Γη.
  • ταΐζει τα φυτά με τα συστατικά της. 
  • Δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο πχ ντομάτες, αρακάς κ.α..
  • απομακρύνονται από τον κήπο διάφορα έντομα και παράσιτα όπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια .Διώχνει επίσης τα μυρμήγκια αν ρίξουμε λίγη στάχτη στην μυρμηγκοφωλιά τους. 
  • Η στάχτη απωθεί επίσης τις κατσαρίδες και τα ποντίκια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου