Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής - 6973024708 - Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική. Κων/νος Μησιάλης MSc Δασοπόνος - Κηποτέχνης.

Το Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για τον κήπο την βεράντα και την επιχείρηση. Το ειδικευμένο συνεργείο αν...

Συμβουλές για τα καυσόξυλα και το τζάκι


Την τελευταία πενταετία η χρήση του τζακιού από πολυτέλεια έχει μετατραπεί σε ανάγκη. Πρώτος παράγοντας που οδήγησε τα νοικοκυριά να επιλέξουν το καυσόξυλο ως μέσο θέρμανσης είναι η κατακόρυφη αύξηση του πετρελαίου.
Ωστόσο η χρήση του τζακιού για να είναι αποτελεσματική πρέπει να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα που θα μας βοηθήσουν στην καθημερινότητα μας για τη σωστή διαχείριση του.



  • Το ξύλο όταν τεμαχίζεται, στοιβάζεται σε ανοικτούς χώρους κάτω από στέγαστρα και όταν το παραγγείλουμε το τοποθετούμε συνήθως κάτω από τη βεράντα, σε αποθήκες ή σε άλλους χώρους που προορίζονται για φύλαξη ξύλων και άλλων αντικειμένων. Και στην πρώτη αλλά και στην δεύτερη περίπτωση το ξύλο είναι εκτεθειμένο στη φύση για αρκετό χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να έχει φωλιά για διάφορα έντομα, πουλιά ή ακόμα και για τρωκτικά. Οπότε είναι σκόπιμο να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μετά από κάθε επαφή που έχουμε με ένα ή περισσότερα τεμάχια ξύλου.
  • Το ξύλο που προτιμάμε για τζάκι ανοικτού τύπου, δηλαδή για ένα κοινό τζάκι είναι η δρυς και  η οξιά και προσέχουμε πάντα να είναι ξερά και όχι χλωρά τα ξύλα. Είναι σκόπιμο να ρωτάμε τι ξύλα διαθέτει ή να  ζητάμε ξύλα 2ετίας.
  • Όταν ανάψουμε το τζάκι δεν ρίχνουμε ποτέ χαρτιά, πλαστικά και δεν καίμε ποτέ επεξεργασμένη ξυλιά πχ βαμμένα σανίδια, έπιπλα κ.α. γιατί εκτός από τη φραγή που προκαλούμε στην καμινάδα αυξάνουμε κατακόρυφα και την ατμοσφαιρική ρύπανση. 
  • Δεν ψήνουμε ποτέ στο τζάκι ούτε κάστανα. Το τζάκι έχει έναν σκοπό, τη θέρμανση δεν είναι μπάρμπεκιου. η συχνή χρήση του τζακιού για ψήσιμο κρεάτων δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην καμινάδα γιατί κολλάει το λίπος από τον καπνό συσσωρεύεται και κάποια στιγμή που θα ωριμάσουν οι συνθήκες θα αρπάξει φωτιά. 
  • Ποτέ δεν αφήνουμε το τζάκι αναμμένο ενώ έχουμε φύγει από το σπίτι. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να προνοήσουμε για την απουσία μας ή να ειδοποιήσουμε ένα συγγενικό μας πρόσωπο να έχει την προσοχή του αν μπορεί. 
  • Τα προσανάμματα πρέπει να είναι φυσικά μικρά ξερά κλαδάκια ή μικρά κομμάτια ξύλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου