Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής - 6973024708 - Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική. Κων/νος Μησιάλης MSc Δασοπόνος - Κηποτέχνης.

Το Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για τον κήπο την βεράντα και την επιχείρηση. Το ειδικευμένο συνεργείο αν...

Η συντήρηση της τριανταφυλλιάς με το σωστό τρόπο

Οι τριανταφυλλιές για να είναι γεμάτες άνθη και απόλυτα υγιείς χρειάζονται τη δική μας φροντίδα καθ'όλη τη διάρκεια του έτους. Συνήθως τριαντάφυλλα φυτεύουμε για δύο λόγους,ο πρώτος είναι για την ομορφιά και τα χρώματα που προσφέρουν τα άνθη και ο δεύτερος είναι η ευωδία που απολήγει από το άνθος της τριανταφυλλιάς. Όχι πως δεν υπάρχουν και άλλοι λόγοι απλά αυτοί οι δυο είναι οι κυρίαρχοι. 
Είναι δόκιμο να γράψουμε σε ένα χαρτί το ετήσιο πρόγραμμα μας και να το ακολουθήσουμε πιστά, πχ αρχές Οκτωβρίου πρέπει να κάνουμε λίπανση,τον Μάιο πρέπει να κάνουμε κλάδεμα κτλ..
Για να κάνουμε όμως τη λίπανση, το κλάδεμα και το πότισμα πρέπει να γνωρίζουμε έστω θεωρητικά τα παρακάτω πράγματα
Λίπανση 
Οι τριανταφυλλιές χρειάζονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο καλά χωνεμένη κοπριά πχ μισό φτυάρι για κάθε ρίζα για να εμπλουτιστεί το έδαφος με την οργανική ουσία. Η κατάλληλη εποχή για να προσθέσουμε κοπριά είναι το μήνα Οκτώβριο. Μετά την ετήσια λίπανση με κοπριά στο πρόγραμμα μας πρέπει να βάλουμε τη τακτική λίπανση με ένα πλήρες λίπασμα που θα περιέχει φώσφορο, κάλιο και άζωτο, που γίνετε την άνοιξη και το καλοκαίρι. Σκοπός αυτής της ενέργειας είναι η πλούσια
ανθοφορία του φυτού. Τέλος, προτείνεται για τακτά χρονικά διαστήματα να εφοδιάζουμε τη ρίζα της τριανταφυλλιάς με φυτόχωμα, τύρφη ή χώμα για τριανταφυλλιές που κυκλοφορεί στο εμπόριο και η ποσότητα του να μην ξεπερνά τις 2 με 3 χούφτες. 
Κλαδέματα
Τα κλαδέματα της τριανταφυλλιάς γίνονται συνήθως προς το τέλος του Ιανουαρίου και το Φεβρουάριο. Στην ουσία πρέπει να περιμένουμε να περάσει το ψύχος του χειμώνα και πριν αρχίσει η βλάστηση. Πως όμως θα κλαδέψουμε τις τριανταφυλλιές? αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα που θα δούμε παρακάτω. 
Στις Νάνες τριανταφυλλιές πρέπει να κλαδεύεται ολόκληρο το κλαδί με σκοπό να μείνει μόνο ο μικρός κορμός, έτσι θα δυναμώσουν, θα ανανεωθούν και  ταυτόχρονα θα αφαιρεθούν τα ξερά και γερασμένα κλαδάκια.
Οι θαμνώδεις χρειάζονται βαθύ κλάδεμα με σκοπό να διατηρήσουν το σχήμα τους. Στο κλάδεμα της θαμνώδους τριανταφυλλιάς δεν κόβουμε τον κορμό, αν τον κόψουμε το φυτό δεν θα ξεραθεί αλλά θα χάσει το σχήμα του. 
Τέλος, για όλες τις ποικιλίες πρέπει να κόβουμε το άνθος τους καλοκαιρινούς μήνες όταν αυτό έχει ξεραθεί ή όταν έχει ωριμάσει. Με αυτόν το τρόπο η ανθοφορία γίνετε πιο πλούσια και γρηγορότερα.
Πότισμα
Οι τριανταφυλλιές έχουν ανάγκη την πολύ υγρασία και γι'αυτό το λόγο χρειάζονται δροσερό και υγρό έδαφος ειδικά τη θερινή περίοδο για να μας δώσουν πλούσια ανθοφορία. Οπότε, ποτίζουμε συχνά τα φυτά μας χωρίς μεγάλη υπερβολή αλλά το νερό να είναι επαρκές για να συγκρατήσει το έδαφος την κατάλληλη υγρασία που χρειάζεται η ρίζα. Τουσ καλοκαιρινούς μήνες και σε περιόδους καύσωνα θα αυξήσουμε την ποσότητα του νερού για να διασφαλίσουμε την απαιτούμενη υγρασία στις ρίζες.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου