Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής - 6973024708 - Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική. Κων/νος Μησιάλης MSc Δασοπόνος - Κηποτέχνης.

Το Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για τον κήπο την βεράντα και την επιχείρηση. Το ειδικευμένο συνεργείο αν...

Πετούνια. Ένα φυτό για τον και τη βεράντα

H πετούνια είναι ετήσιο ή πολυετές ανθοφόρο φυτό. Tο ύψος της φτάνει τα 15 με 40 εκατοστά με τις κρεμαστές ποικιλίες της να ξεπερνούν ακόμη και τα 60 εκατοστά. Τα φύλλα της είναι ωοειδή, μεγαλύτερα ή μικρότερα ανάλογα με την ποικιλία και χνουδωτά.
Ανθοφορεί κυρίως κατά την θερμή περίοδο, από τα τέλη της άνοιξης έως το φθινόπωρο, ενώ με ειδική φροντίδα η ανθοφορία μπορεί να διαρκέσει έως και τις αρχές του χειμώνα. Ανάλογα με την ποικιλία η Πετούνια ανθίζει από 9 έως 12 βδομάδες από την σπορά. Τα άνθη της πετούνιας έχουν μεγάλο μέγεθος. Είναι χοανοειδή (μοιάζουν με χωνιά με δαντελωτές άκρες), αρωματικά απλά ή διπλά με λαμπερά χρώματα, ένα ή δύο σε κάθε άνθος, σε καθαρές σειρές χρωμάτων ή ανάμικτα.
Υπάρχουν αποχρώσεις από άσπρο έως βαθύ μπλε και βαθύ κόκκινο, αλλά και απαλές αποχρώσεις του κίτρινου (πιο σπάνια). Τα άνθη είναι μονόχρωμα ή δίχρωμα. Στην δεύτερη περίπτωση, τα χρώματα μπορεί να σχηματίζουν αστέρι, να δημιουργούν διαφορετική περιφέρεια ή να είναι εντονότερα κατά μήκος των νευρώσεων των πετάλων.
Το μέγεθος τους είναι ανάλογο με την ομάδα που ανήκουν. Τα άνθη της ομάδας Grandiflora έχουν μεγάλο μέγεθος και η διάμετρος τους φτάνει τα 12 εκατοστά, της Floribunda φτάνει τα 8 εκατοστά και της Multiflora φτάνει τα 5 εκατοστά.
Η Πετούνια είναι ένα φυτό με καλλωπιστική αξία. Χρησιμοποιείται σε ανθώνες στην πρώτη σειρά και σε βραχόκηπους. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εδαφοκάλυψη, για τη δημιουργία κηλίδων, για φύτευση σε παρτέρια, για να γεφυρώσει και να δώσει συνέχεια σε διαφορετικά επίπεδα στο χώρο (λόγω της κρεμοκλαδούς της ανάπτυξης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου