Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής - 6973024708 - Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική. Κων/νος Μησιάλης MSc Δασοπόνος - Κηποτέχνης.

Το Τεχνικό Γραφείο Κηπουρικής παρέχει μια σειρά υπηρεσιών για τον κήπο την βεράντα και την επιχείρηση. Το ειδικευμένο συνεργείο αν...

Η σωστή επιλογή για ζαρτηνίερες και γλάστρες

Η επιλογή ενός φυτού, του φυτοχώματος, της γλάστρας και του χώρου που θα τοποθετηθεί είναι πρωταρχικής σημασίας παράγοντες ώστε να μειωθεί το πότισμα στο ελάχιστο και τα φυτά σας να είναι πάντα υγιή. Είναι δεδομένο ότι τα φυτά διψούν περισσότερο όταν είναι φυτεμένα σε μικρή γλάστρα και ιδίως αν είναι αυτά εκτεθειμένα στον αέρα ή αν βρίσκονται σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα ενός χώρου με πολλά πράγματα ή αν αντανακλά πάνω τους συνέχεια το φως.
Όταν αγοράζουμε ένα φυτό πρέπει πρώτα να σκεφτούμε που θα το φυτέψουμε και μετά πόσο χώρο θα μας πιάσει πχ η γιούκα  θέλει μεταφύτευση τουλάχιστον 4 με 5 φορές στα 15 χρόνια Ζωής της, αν δεν αντικαταστήσουμε τις
γλάστρες που την φιλοξενούν η ρίζα σε βάθος χρόνου θα αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από το σώμα της λόγω της έλλειψης χώρου. Επίσης, όταν αγοράζουμε ένα φυτό  πρέπει να το μεταφυτεύσουμε σε γλάστρα και να βάλουμε νέο φυτόχωμα. Αυτό το κάνουμε επειδή η γλάστρα που πωλούνται τα φυτά είναι για μικρή χρονική διάρκεια γιατί τα δοχεία δεν έχουν ικανοποιητική μόνωση για να διατηρήσουν δροσερές τις ρίζες των φυτών σε περιπτώσεις αυξημένης υγρασίας.
Όταν όμως θέλουμε να αλλάξουμε γλάστρα ή ζαρτηνιέρα έχουμε πάρα πολλές επιλογές  ανάμεσα σε ποιοτικά και οικονομικά είδη.
Ο ψημένος ακατέργαστος  πηλός. Είναι σχετικά φτηνός και όμορφος. Έχει μικρούς φυσικούς πόρους που διευκολύνουν το ρίζωμα των φυτών.
Ο βερνικομένος ψημένος πηλός. Είναι αδιάβροχος και όμορφος με μόνο μελανό σημείο ότι δεν αντέχει στον παγετό.
Ο ακατεργαστος ή βερνικωμένος ψαμμίτης. Έχει ασιατική καταγωγή και το δικό του στυλ με διάφορα σχέδια απο την τοπική παράδοση. Είναι περισσότερο αδιάβροχος στην υγρασία απο τον ψημένο πυλό. Μπορείτε να τον βρείτε σε καλές τιμές ακόμα και σε γλάστρες μεγαλύτερες απο 15cm. Προσοχή στις πολύ μεγάλες γλάστρες, είναι υπέρβαρες και αν προορίζονται για τη βεράντα μπορεί να έχετε πρόβλημα.
Η ακατέργαστη πέτρα. Είναι βαριά όπως ο ψαμμίτης αλλά το ίδιο ανθεκτική. Το ανοικτό χρώμα της έχει πλεονέκτημα γιατί αντανακλά το φως και εξασφαλίζει στις ρίζες ένα δροσερό περιβάλλον που είναι πολύτιμο το καλοκαίρι.
Οι ίνες γυαλιού. Είναι πολύ ελαφριές και κατεργασμένες σε διάφορα μοντέρνα σχέδια. Είναι καλές ανθεκτικές γλάστρες με μόνο μειονέκτημα ότι είναι ακριβές.
Ο τσίγκος ή λαμαρίνα. Είναι ελαφρύ υλικό και άθραυστο και μειονέκτημα ότι αυτά τα μέταλλα διατηρούν μεγάλες θερμοκρασίες στη θερινή περίοδο και ιδίως στον καύσωνα.  Επίσης σε βάθος χρόνου παρατηρούμε φθορές όπως πχ  σκουριά.
Το πλαστικό. Είναι ελαφρύ, αδιάβροχο και άθραυστο και βγαίνει σε όλα τα χρώματα. Μειονέκτημα του είναι ότι σε βάθος χρόνου τα άλατα και η υγρασία αφήνουν λεκέδες που δεν βγαίνουν και η πολυετή έκθεση του στον ήλιο δημιουργεί αποσύνθεση στο υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου